donderdag 22 november 2007

Te vroeg juichen om advertentie-euro's EK

De deelname van het Nederlands elftal aan het EK voetbal zou de Nederlandse mediasector tientallen miljoenen euro’s extra aan reclamebestedingen opleveren. Er wordt echter te vroeg gejuicht.

Adformatie meldt donderdag dat het EK voetbal volgend jaar zomer in Oostenrijk en Zwitserland, waarvoor Nederland zich geplaatst heeft, de mediasector tientallen miljoenen extra euro in het laatje brengt. Het reclamevakblad heeft een rondje langs televisie, radio en kranten gemaakt en iedereen verwacht hogere advertentie-inkomsten dan bij het vorige EK.

Maar adverteren heeft alleen zin als er iets van oranjegekte is onder de bevolking. En die gekte lijkt nu tot een dieptepunt gedaald. Interessanter was geweest om te onderzoeken hoe groot de sympathie voor het Nederlands elftal nog is onder de bevolking. Na de blamage woensdag tegen Wit-Rusland (2-1 verlies) en de vaak bedroevend slechte wedstrijden in de kwalificatie is het gevoel voor het Nederlands elftal er niet beter op geworden. Steevast klinkt er na afloop - terecht – een striemend fluitconcert.

Na de wedstrijd tegen Luxemburg vluchtten de spelers zelfs het veld af. Aanvoerder Edwin van der Sar moest ze terugroepen om het vooraf afgesproken ererondje te maken om het publiek te bedanken. Als de spelers al zo weinig respect voor de toeschouwers hebben, die nota bene weer naar een slechte wedstrijd hebben zitten kijken, hoe kan dan respect voor het Nederlandse elftal worden verwacht.

De sfeer die er nu rond het Nederlandse elftal hangt is er een van teleurstelling en twijfel. Het EK is weliswaar behaald, maar Oranje is bij lange na geen favoriet voor de eindoverwinning. Als die sfeer niet beter wordt, heeft adverteren weinig zin.
Het lijkt wishfull thinking dat de advertentiegelden wel even flink zullen stijgen. Bondscoach Van Basten heeft nog een half jaar en vijf oefenwedstrijden om de supporters te overtuigen. De resultaten uit het verleden geven zeker geen garantie dat dit gaat lukken. Adverteerders zullen tegen het EK ongetwijfeld een oranjegevoel proberen op te wekken. Als dat maar niet zo gekunsteld en beschamend wordt als het vertoonde voetbalspel.

Geen opmerkingen: