vrijdag 23 november 2007

Jongeren slordig op sociale netwerksites

AMSTERDAM - Miljoenen jongeren kunnen hun toekomst schade berokkenen door de gedetailleerde informatie die ze over zichzelf plaatsen op sociale netwerksites. Hiervoor waarschuwt de Britse Information Commissioner’s Office (ICO).


Van de ondervraagde Britse jongeren tussen de 14 en 21 jaar oud geeft meer dan de helft aan bijna alle informatie publiekelijk vrij te geven. Niet verwonderlijk dus dat 71 procent aangeeft niet te willen dat onderwijsinstellingen of werkgevers online informatie over ze opzoeken voordat ze een deel van het materiaal verwijderd hebben. De commissie vindt dat jongeren zich meer bewust moeten worden van de elektronische vingerafdruk die ze achterlaten.
Volgens de ICO lopen jongeren door alle informatie die ze online plaatsen ook het risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude. Zestig procent plaatst zijn geboortedatum online, een kwart geeft zijn beroep prijs en een op de tien vermeldt zijn huisadres. Verontrustend is volgens de ICO dat liefst tweederde aangeeft mensen die ze niet kennen te accepteren als vriend.
“We moeten tieners helpen zich bewust te worden van elk aspect van het internettijdperk waarin ze leven”, aldus ICO commissaris David Smith. “Het kan ter vermaak zijn, maar helaas is het niet de veilige omgeving die velen denken dat het is.”


Link naar bericht

Geen opmerkingen: