dinsdag 13 november 2007

Eerste aanhouding wegens virtuele diefstal

HILVERSUM - De politie heeft voor het eerst iemand opgepakt wegens virtuele diefstal. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse digitale recherche dinsdag in het televisieprogramma Nova gezegd.

Het gaat om diefstal van ongeveer 4000 euro aan virtuele meubels op Habbo Hotel, een populaire tienerhangplek op internet. De website heeft aangifte gedaan. Behalve de 17-jarige arrestant worden nog vier anderen van 15 jaar verhoord.

In Habbo Hotel kunnen jongeren een virtueel karakter aanmaken, een eigen kamer nemen en die inrichten met virtuele meubels. Die meubels kunnen alleen met speciale Habbo-credits worden betaald. Habbo-credits moeten wel met echt geld worden gekocht.

De verdachten zouden door middel van hacken bij de accounts van de Habbo-gebruikers zijn gekomen en vervolgens meubels naar hun eigen kamers hebben verplaatst. Omdat de Habbo-credits zijn gekocht met echt geld wordt de verdachte behalve hacken ook diefstal ten laste gelegd.

Habbo is actief in 29 landen en heeft volgens eigen zeggen 7 miljoen gebruikers. De omzet is ongeveer 4 miljoen euro per maand.

Geen opmerkingen: