donderdag 18 oktober 2007

Winst voor Google, verlies voor Yahoo en Ebay

Google ziet winst met 46 procent stijgen
SAN FRANCISCO - De nettowinst van Google, het bedrijf van de gelijknamige zoekmachine, is in het derde kwartaal op 1,07 miljard dollar uitgekomen.

Dat is een stijging van 46 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar, zo meldde het bedrijf donderdag na sluiting van Wall Street.

De stijging van de winst overtrof de verwachtingen van analisten. Per verwaterd aandeel kwam de winst uit op 3,38 dollar. In het derde kwartaal in 2006 was dat 2,36 dollar. Volgens Google was de winstggroei te danken aan een toegenomen marktaandeel op de advertentiemarkt en werd er beter op de kosten gelet.

Google groeit ondertussen vier tot vijf keer zo hard als zijn rivalen Yahoo en Microsoft. Beleggers hadden er donderdag al op gerekend dat Google met mooie cijfers zou komen. Op Wall Street sloot het aandeel 1 procent hoger op 639,62 dollar.

Verlies voor eBay en Yahoo


Veilingbedrijf eBay heeft in het derde kwartaal van 2007 939 miljoen dollar verlies geleden, deels als gevolg van het afschrijven van 1,4 miljard dollar op Skype.

Zonder de afchrijving zien de cijfers er minder somber uit: de nettowinst steeg met 53 procent naar 564 miljoen dollar, tegen 339 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet steeg met dertig procent naar 1,89 miljard dollar. Het aantal gebruikers steeg tot 246 miljoen.

Anders dan Skype heeft het betaalsysteem PayPal wel voor substantiële omzet gezorgd: 470 miljoen dollar, 35 procent meer dan een jaar geleden.

Internetbedrijf Yahoo heeft over het derde kwartaal een nettowinst behaald van 151 miljoen dollar. Vorig jaar om deze tijd in kwam de winst uit op 158,5 miljoen dollar. De winst is gedaald omdat de advertentiemarkt voor Yahoo onder druk staat. In juli had Yahoo al een winstwaarschuwing gegeven. Analisten verwachten dat Yahoo topman Jerry Lang een nieuwe strategie zal aankondigen.

Geen opmerkingen: