woensdag 31 oktober 2007

Google beconcurreert Facebook met 'OpenSocial'

Donderdag lanceert zoekgigant Google ´OpenSocial´, waarmee applicaties gemaakt kunnen worden voor andere sociale netwerken.

De ambities van Google op het vlak van social networking lijken de kant op te gaan van een metadienst in de vorm van een set API's, waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen ontwikkelen voor andere social networking-sites zoals Plaxo, LinkedIN en Ning.

Google zou er bewust voor hebben gekozen om geen nieuw social network te lanceren, maar midden tussen de al bestaande netwerken te gaan staan. Ontwikkelaars klagen steen een been over de kosten en moeite die gepaard gaan met het ontwikkelen van applicaties voor al die verschillende networks. Met OpenSocial zou dat makkelijker worden.

Bij elkaar zouden de netwerken die deelnemen aan OpenSocial meer dan 100 miljoen gebruikers hebben, het dubbele van Facebook. Zeker sinds de deelname van Microsoft vorige week, wordt Facebook gezien als de partij die het op zou kunnen nemen tegen Google.

Hoewel Google's Orkut nog steeds tot een van de best bezochte social networks ter wereld behoort, staat Google niet bekend als succesvol op het terrein van social networks. Of en hoe er Google Adsense advertenties verkocht gaan worden via OpenSocial is niet bekend.

Bron: WebWereld

Geen opmerkingen: