vrijdag 26 oktober 2007

Tijd voor non-google news: Bijna 105 miljoen downloads OpenOffice.org

AMSTERDAM - Het gratis kantoor softwarepakket OpenOffice.org is sinds het programma ruim zeven jaar geleden zijn intrede deed nu al bijna 105 miljoen maal gedownload.

OpenOffice.org is een voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken kantoorpakket. Het is beschikbaar voor een groot aantal computerbesturingssystemen zoals MS-Windows, Linux, Solaris, en MacOS X.

Het programma draagt de wat vreemd aandoende .org extensie achter de naam niet voor niets. Vanwege een handelsmerkconflict met een aantal bedrijven die de naam "Open Office" al eerder gebruikten, zag men zich gedwongen deze naam te gaan gebruiken.

Het kantoorpakket bevat momenteel de volgende modules: Writer (tekstverwerking en HTML editor), Calc (werkblad, ofwel spreadsheet), Draw (tekenmodule voor vectorgrafiek), Impress (presentatie), Formule-editor, Database.

Het OpenOffice.org pakket heeft zijn wortels in Star Office, een kantoorpakket dat midden jaren tachtig in Duitsland werd ontwikkeld, en waarvan Sun Microsystems in 1999 de rechten verwierf. Naast Sun Microsystems, die het OpenOffice project startte en nog altijd de belangrijkste bijdrage levert aan de ontwikkeling, ondersteunen ook andere bedrijven zoals Red Hat, Novell, Google en Intel het project actief. Onlangs hebben zich daar nog een tweetal belangrijke spelers bijgevoegd, te weten: IBM en RedFlag CH2000.

Geen opmerkingen: