dinsdag 2 oktober 2007

Facebook groeit flink in Nederland

In vier maanden tijd is het aantal Nederlandse leden van Facebook enorm toegenomen. Maar het totaal aantal gebruikers blijft laag in vergelijking met Hyves.

Eind mei had het Nederlandse netwerk op Facebook iets minder dan 10.000 leden. Vier maanden later is dat aantal gegroeid tot meer dan 46.000.

Wie lid wordt van Facebook kan zich aanmelden bij allerlei subnetwerken. Dat zijn eigenlijk mini-netwerken binnen Facebook. Er zijn allerlei typen netwerken, waaronder regionale, waar ‘The Netherlands' er één van is.

Het is niet correct om te stellen dat er nu 45.000 Nederlandse Facebook-leden zijn. Er kunnen Nederlanders zijn die zich aanmelden bij Facebook, maar er voor kiezen om géén lid te worden van 'The Netherlands'-groep. Daarnaast zijn er buitenlanders - vaak internationale studenten of expats - die lid zijn van ‘The Netherlands'.

Toch geeft het aantal leden van de groep een vrij goede indicatie van de populariteit van Facebook in Nederland. Veruit de meeste leden van de groep zijn Nederlands, naar schatting 80 procent. En de meeste Nederlanders die lid zijn van Facebook, behoren tot 'The Netherlands'-groep.

Nog veel kleiner dan Hyves
In Nederland is Facebook wat betreft aantal leden nog piepklein vergeleken met Hyves, dat ondertussen rond de 2,5 miljoen Nederlandse leden heeft. Een veelvoud van de - naar schatting - zo'n 36.000 Nederlandse leden van Facebook (tachtig procent van 45.000). Maar een groei van meer dan 300 procent in een paar maanden tijd is aan de andere kant wel spectaculair. En aangezien sociale netwerken vaak een exponentieel groeipatroon kennen, is Facebook wél een netwerk om in de gaten te houden.

Wereldwijd heeft Facebook ondertussen al bijna 35 miljoen leden. Het netwerk is flink gegroeid sinds mei, toen het zo'n 22 miljoen leden had. De flinke groei is op gang gekomen, nadat het netwerk zich openstelde voor externe ontwikkelaars. Zij hebben ondertussen duizenden applicaties ontwikkeld, die het netwerk voor leden extra waarde geven.

Bron: Emerce

Geen opmerkingen: