do 12 jul 2007, 11:35
AMSTERDAM - De meeste mensen gebruiken maar één pincode en één wachtwoord. Dat blijkt uit onderzoek van een Nederlands bedrijf.
Bijna zestig procent van de ondervraagde mensen probeert zo snel mogelijk een opgedrongen wachtwoord te veranderen. 'Wie kan in godsnaam zeven codes onthouden', stelt geheugenspecialist Peter de Deyn in Het Laatste Nieuws. 'Het menselijk brein is niet gebouwd op het onthouden van meerdere viercijfer codes'.
Het Nederlandse bedrijf Safeboot ondervroeg winkelpubliek in België en hoorde dat 8 procent alle pincodes op de gsm bewaart.
De digitale wereld eist volgens de prof teveel van ons geheugen en om niet gek te worden moeten we allerlei ezelsbruggetjes verzinnen om toch op de computer te kunnen werken en geld te pinnen.
Hoogleraar De Deyn geeft toe dat ook hij maar één code probeert te gebruiken. 'Ons korte termijn geheugen houdt maximaal acht cijfers een beperkte tijd vast. Een telefoonnummer moet je enkele malen herhalen wil je het enkele minuten later nog herinneren'.
Het duurt volgens hem een hele tijd voorat pincodes in ons lange termijngeheugen zitten.
Volgens beveiligingsexperts is het meest onveilig om een op- of aflopende cijferreeks te nemen. Dieven krijgen vaak drie keer de tijd (voor de blokkade), en nemen dan meestal 1234 of 9876.
De beste manier is aan te leren de cijferreeks in één automatische handeling te tikken. Maar zodra je erover nadenkt volgt een zwart gat, aldus de hoogleraar in het Laatste Nieuws
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten