donderdag 20 september 2007

De poeremetator


Wie af en toe de radio aan heeft staan, kan het bijna onmogelijk hebben gemist: Overtoom is terug met een nieuw mediaoffensief. Nadat het postorderbedrijf in de jaren 80 de zin 'dat is snel' tot een begrip bracht, bleef het een tijdje relatief stil. Sinds kort zijn ze terug en pakken het meteen weer goed aan.

Tijdens de radiospot vraagt de ene man aan de andere om bureaustoelen, vergadertafels, A4-papier en andere kantoorartikelen, waarna hij besluit met; "en een poeremetator". Maar WFT is een poeremetator?

Een poeremetator is een nieuw, door Overtoom bedacht woord, dat bedoeld is om mensen zo nieuwsgierig te maken dat ze vanzelf gaan Googlen. Om vervolgens de website van Overtoom bezoeken. En dat lukt.

Wie het woord poeremetator Googled, ziet bijna 350 resultaten terugkomen (UPDATE: één dag later zijn dit er al ruim 20.000). Niet slecht voor een woord dat een aantal weken geleden op een marketingafdeling is bedacht. Het eerste dat vervolgens de aandacht trekt, is de Google Advertentie die je (al dan niet direct) doorstuurt naar de bijbehorende actiepagina.
Een leuke actie van Overtoom, al valt het resultaat me persoonlijk enigszins tegen. Maar dat komt natuurlijk langzamerhand vanzelf.

Kleine kritische kanttekening (want we blijven natuurlijk Nederlanders) is het organische gedeelte in de zoekmachines. Het zou geen probleem moeten zijn om ook de nummer 1 positie (buiten de Google Ads) te behalen met Overtoom.nl of Poeremetator.nl. (één dag later staat poeremetator wél in de top 10). Daarnaast heeft Overtoom de meest waarschijnlijke spelfout afgedekt, maar worden daarbij enkele andere vergeten.

Verder kudos voor Rotor, dat slim inspringt op de moeite van Overtoom door op dezelfde woorden te adverteren.

Al met al een goede marketingactie van Overtoom, waarbij -en dat zie je niet erg vaak- de offline effort goed door online wordt opgevolgd.

2 opmerkingen:

Emile zei

weten we ook wie deze campagne heeft gemaakt?

Jasper zei

Update: een poeremetator bestaat wel degelijk las ik op: http://www.nieuwnieuws.nl/archives/2007/09/homos_poeremetator_bestaat_wel.html.

Sander dat jij dat juist niet .... Nee, die is te makkelijk.