maandag 21 mei 2007

Nederland in top drie breedbandaansluitingen

Op de wereldranglijst van landen met relatief de meeste breedbandaansluitingen neemt Nederland de derde positie in. Nederland geeft daarmee de tweede plek prijs ten gunste van IJsland, zo blijkt uit een onderzoek (PDF) van de organisatie Point Topic.

In Nederland had in het vierde kwartaal van 2006 69 procent van de huishoudens een kabel-, ADSL- of glasvezelaansluiting. Dit komt neer op 30 procent van de bevolking.

De achterstand op IJsland bedraagt slechts 0,16 procent per hoofd van de bevolking. Koploper in het vierder kwartaal van 2006 was Denemarken, waar breedband is doorgedrongen tot 32 procent van de bevolking.

In absolute getallen zijn de Verenigde Staten koploper met 57,3 miljoen aansluitingen. Nummer twee China is bezig zijn achterstand in te lopen met 51,9 miljoen abonnees. Dit is ten opzichte van 51,4 miljoen abonnees in het kwartaal daarvoor.

1 opmerking:

Jasper zei

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat Zuid-Korea op 1 stond. Beetje Google leert mij dat dat al even niet meer het geval is:

"
DSD Fiber-to-the-Business – OECD: Nederland in voorhoede met gebruik breedband
DATUM: 12-10-2006
Nederland heeft de op een na hoogste breedbandpenetratie ter wereld. Alleen in Denemarken hebben verhoudingsgewijs meer inwoners een breedbandaansluiting.

Denemarken heeft de hoogste breedbandpenetratie ter wereld met 29,3 breedbandgebruikers per honderd inwoners. Nederland volgt op de hielen met 28,8, gevolgd door IJsland met 27,3.
Het aantal breedbandabonnees is wereldwijd in een jaar tijd gestegen met 33 procent tot 181 miljoen. Dit blijkt uit vrijdag vrijgegeven cijfers van de OECD (Organization for Economic Co-operation and Development).
Ex-koploper Zuid-Korea is gezakt naar een vierde plaats met een penetratiegraad van 13,2. Volgens OECD heeft dit land zijn verzadigingspunt bereikt op breedbandgebied.

Wel wordt in Zuid-Korea, evenals Japan, hard gewerkt aan de volgende stap: glasvezelaansluitingen tot in de woonkamer (ftth, fiber to the home). Japan alleen al telt bijvoorbeeld 6,3 miljoen ftth-abonnees.
Ook in Denemarken is deze ontwikkeling in gang gezet. In het Scandinavische land zijn het elektriciteitsbedrijven die hiervoor het voortouw nemen om ongebruikte kabelpijpen alsnog te benutten.

Bron: Webwereld
"