woensdag 23 januari 2008

Nightwatchting de film

Filmhuisregisseur Peter Greenaway ontpopt zich als een nieuwe Dan Brown met Nightwatching: deze film is gebouwd op een complottheorie die zo uit de pen van de Da Vince Code-schrijver had kunnen komen. Greenaway is van mening dat Rembrandt in zijn meesterwerk meerdere aanwijzingen heeft verstopt die erop wijzen dat de erop afgebeelde compagnie van Frans Banning Cocq schuldig is aan een moord. Het slachtoffer zou een uit Frankrijk gevluchte hugenoot zijn geweest die ook lid was van de compagnie.

Het kan volgens Greenaway dan ook geen toeval zijn dat het met de schilder na het vervaardigen van dit doek bergafwaarts ging: Banning Cocq & co waren er op uit om de schilder kapot te maken nadat ze zich door de meesterartiest in hun hemd gezet voelden, nog wel op het schilderij waar ze hem dik voor betaalden (1600 gulden, een ongehoord bedrag voor die tijd!).

Nu, meer dan vier eeuwen na de geboorte van Rembrandt van Rijn, vindt Greenaway het de hoogste tijd om uit te leggen wat volgens hem het werkelijke verhaal achter de man en zijn meesterwerk is.

Release: 24 januari
http://www.nightwatchingthefilm.com/

1 opmerking:

Anoniem zei

Maar dan zonder de tiep fout in de titel