donderdag 3 januari 2008

Google-concurrent van Wikipedia-vader aanstaande

Jimmy Whales, de geestelijk vader van de Wikipedia, staat op het punt een zoekmachine te lanceren die moeten concurreren met Google en Yahoo. Bij Wikia bepalen internetgebruikers zélf wat belangrijke zoekresultaten zijn.

Volgende week maandag, 7 januari, verschijnt de eerste publieke versie van de zoekmachine Wikia.com. Dat maakte Jimmy Whales kort voor de jaarwisseling via een mailinglijst aan belangstellenden bekend.

In de afgelopen maanden verzamelde Whales de basiselementen voor de commerciële zoekmachine. In juli 2007 kocht hij zoektechnologie van zoekbedrijf Looksmart, waarmee ook een advertentie-overeenkomst werd gesloten. En in de afgelopen weken nam een kleine, besloten groep bèta testers het zoeksysteem een testrit met Wikia.

Net zoals vrijwilligers in talloze landen een encyclopedia aanlegden op Wikipedia, zo hoopt Whales op de bijdragen van diezelfde enthousiastelingen bij de opbouw van zijn zoekmachine. Bij Wikia geven gebruikers aan welke zoekresultaten de beste zijn en welke niet passend zijn. Aangezien het opbouwen van relevantie op deze manier enige tijd zal duurt, is Wikia bij de lancering geen serieuze concurrent voor Google en Yahoo.

Momenteel huisvest de site Wikia.com enkel een systeem waarmee eenieder een eigen wiki aan kan leggen. Het is de bedoeling dat Wikia-gebruikers ook hun eigen, specialistische zoekmachines kunnen gaan bouwen op termijn.

Google werkt sinds kort aan een project, Knol genaamd, dat Wikipedia-lemma's en masse van de nummer één-positie moet verstoten in de zoekresultaten.

Bron: Emerce

1 opmerking:

RJTS zei

Speciale eigenschap van dit initiatief is -en dat maakt het voor ons relevant- dat er geadverteerd kan worden. Hoewel ik me afvraag of dit in Nederland zal slagen...